Ο άγιος Θύρσος ή Θέρισσος είναι ένας από τους τρεις Επισκόπους της Καρπασίας. Για τη ζωή του δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα. Παρόλο που είναι άγνωστος στους Κύπριους χρονογράφους και συναξαριστές, η Παράδοση της Εκκλησίας μάς διασώζει την πληροφορία ότι υπήρξε Επίσκοπος Καρπασίας και ασκήτεψε κοντά στην κωμόπολη Αιγιαλούσα, σε χώρο, όπου σήμερα υπάρχει ναός του 14ου αιώνος, αφιερωμένος στο όνομά του. Πάντως δεν πρόκειται περί του Μάρτυρος Θύρσου, ο οποίος καταγόταν από τη Βιθυνία, κατοικούσε στην Καισάρεια και μαρτύρησε δια πριονισμού στα χρόνια του αυτοκράτορος Δεκίου.

Στις 23 Ιουλίου, μέρα εορτής του Αγίου, στην κωμόπολη Αιγιαλούσα γίνεται τοπική πανήγυρη, κατά την οποία αρκετοί πιστοί ζητούν με ευλάβεια τη χάρη του. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο χώρο, υπάρχει αγίασμα προς νήψη, το οποίο θεραπεύει τον ομματόπονο και τα δερματικά νοσήματα.

 

 

Απολυτίκιο Ήχος δ'

Τοις πίστει προστρέχουσι, Θύρσε τρισόλβιε, σορώ των λειψάνων σου, και προσκυνούσα πιστώς, του είδους εμφέρειαν, άφεσιν των πταισμάτων, και σωμάτων την ρώσιν, δώρησε ιεράρχα, εκ παντοίων κινδύνων, και παθών αρρώστιας, πάντας εκλύτρωσε.

 

Απολυτίκιο Έτερον Ήχος α'

Καρπασέων το κλέος και Κυπρίων αγλάϊσμα, και θαυματουργός ανεδείχθης, Θύρσε ιεράρχα αοίδιμε, νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους νοσούντας, και τάς ψυχάς των πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύ ν, δόξα τω σε στεφάνωσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

 

 

Κύλιση στην Αρχή